Nederland zet zelf steeds minder grond in voor de teelt van rozen, maar blijft wel de dominante handelsplaats voor rozen in Europa.

Dat meldde sierteeltcoöperatie FloraHolland maandag.

Rozen die in Europa worden verhandeld worden vaak elders in de wereld gekweekt. Inmiddels komt twee derde van de in Europa verkochte rozen uit Kenia en Ethiopië.

FloraHolland wijst erop dat het areaal waarop rozen worden verbouwd in Europa de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart is gekrompen. Die afname wordt vooral veroorzaakt door hoge energiekosten, strikte regelgeving en de lage prijzen van importrozen.

In Nederland wordt nu nog 238 hectare besteed aan rozenproductie, tegen zo’n 850 hectare in 2004.

Nederland rozenland

Nederland blijft een belangrijke internationale marktplaats voor rozen. De bloemenveiling van FloraHolland verhandelde vorig jaar 3,5 miljard rozenstelen, die vooral naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden uitgevoerd.

In totaal exporteerde Nederland in 2014 voor ruim 1 miljard euro aan rozen, waarmee wereldwijd de eerste plaats werd bezet. De tweede mondiale exporteur was Ecuador met een exportwaarde van ruim 400 miljoen euro.

Duitsland heeft het grootste aandeel in de Nederlandse rozenexport, te weten 36 procent. Frankrijk volgt met een aandeel van 15 procent en het Verenigd Koninkrijk neemt 11 procent voor zijn rekening.

Rozenimport uit Afrika

De import van rozen had in 2014 een waarde van 451 miljoen euro, aldus het rapport van FloraHolland. Belangrijkste importland voor Nederland is Kenia (49 procent), gevolgd door België (19 procent) en Ecuador (11 procent). Uit België ingevoerde rozen zijn voor vier vijfde afkomstig uit Ethiopië.

De groei van de Afrikaanse rozenhandel loopt dus voor een fors deel via Nederland als Europese handelsplaats.

In Noord- en Zuid-Amerika lopen de belangrijkste handelsstromen van Zuid naar Noord. Zo gaat bijna 70 procent van de Colombiaanse rozenexport en bijna 40 procent van de export uit Ecuador naar de Verenigde Staten.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl